Skriv en bok

  • Vi støtter deg i alle faser av bokskrivingsprosessen
  • Over 70. 000 forfattere stoler allerede på BoD
  • Kreativ frihet og uavhengighet
Skrive bok med BoD

Hvorfor skriver jeg?

Dette er det første viktige spørsmålet du bør stille deg selv helt i begynnelsen – allerede før du begynner å skrive boken. 

Hva er motivasjonen din? Hvorfor vil du skrive en bok? Hvilken målgruppe vil du henvende deg til med boken din? Skriver du bare for deg selv eller for bokmarkedet? Disse spørsmålene er viktige for å finne ut hva som er målet for deg og boken din samt hvilke tiltak (f.eks. markedsføring) du må iverksette for å sikre at boken når ut til riktig målgruppe.


Hvilken programvare eller hvilke verktøy kan jeg bruke for å skrive en bok?

Hvordan skriver du en bok? Det finnes ulike programmer og verktøy som kan hjelpe deg med å strukturere ideene dine og organisere skriveprosessen på en effektiv måte. Her er noen nyttige eksempler:

Gratis

  • Google Docs
    Et gratis, nettbasert tekstredigeringsprogram som gjør det mulig for flere forfattere å jobbe sammen. Som forfatter kan du samle ideene dine og enkelt dele og redigere dokumenter.
  • Trello
    Dette programmet er et visuelt organisasjonsverktøy. Her kan lage kort for å sortere ideer og flytte dem fra planleggingsfasen til gjennomføringsfasen.
  • Papyrus Author (demoversjon)
    Dette er et skriveprogram som er spesielt utviklet for forfattere. I demoversjonen har du begrenset tilgang til noen av områdene. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe fullversjonen, kan du fortsette å jobbe med bokprosjektet ditt etter oppgraderingen.

Mot betaling

  • Papyrus Author (fullversjon)
    Fullversjonen av Papyrus Author tilbyr funksjoner for strukturering av romaner, integrering av research, karakterutvikling, plotting og mye mer.
  • Scrivener
    Denne programvaren hjelper deg som forfatter med å strukturere ideene dine og støtter skriveprosessen. Scrivener tilbyr omfattende funksjoner, struktureringsmuligheter og eksportmuligheter.
  • Ulysses
    Dette er et elegant skrivemiljø som hjelper deg med å organisere ideene dine og holde fokus. Det gir deg distraksjonsfri skriving, markeringsbasert strukturering og skysynkronisering.
  • Evernote
    Dette notat- og organiseringsverktøyet hjelper deg med å samle, organisere og enkelt få tilgang til ideene dine.
  • Word
    Word er et velprøvd tekstbehandlingsprogram med et brukervennlig grensesnitt. For forfattere tilbyr det omfattende funksjoner for skriving, redigering og formatering av tekster, sømløs integrering av grafikk og tabeller, stave- og grammatikkontroll.

Når du skal velge riktig programvare, er det viktig at du tar hensyn til dine egne behov og preferanser. Noen forfattere foretrekker enkle tekstredigeringsprogrammer, mens andre foretrekker mer omfattende verktøy med spesifikke planleggings- og organiseringsfunksjoner. De nevnte verktøyene kan støtte forfattere i ulike faser av skriveprosessen.


Hvilken sjanger bør boken min være i og hvem er målgruppen min?

Å velge sjanger og målgruppe for boken din er et viktig skritt for å sikre at skrivearbeidet ditt går i riktig retning. For det første bør du tenke over hva som inspirerer deg personlig. Hvilke temaer eller sjangre fascinerer deg? Det blir lettere for deg å skrive hvis du tar utgangspunkt i det du selv brenner for.

I tillegg til å se på dine egne lesevaner, bør du analysere dagens bokmarked: Identifiser trender og populære sjangre for å se hva som er etterspurt. Kunnskap om markedet kan hjelpe deg med å få et realistisk bilde av hvordan boken din vil bli mottatt.

Hvem kan være potensielle lesere? Analyser målgruppens demografiske kjennetegn, interesser og preferanser for å kunne markedsføre boken din på en målrettet måte. Finn balansen: Skriv for deg selv, men ta også hensyn til målgruppens behov. Ideelt sett bør boken din appellere både til deg som forfatter og til leserne.

Hvis du er usikker, kan du prøve deg frem med ulike ideer og sjangre. Skriv noveller i ulike stiler for å finne ut hva som appellerer mest til deg og potensielle lesere.

Til slutt kan du la deg inspirere av andre. Diskuter ideene dine med venner, familie eller skrivegrupper. Tilbakemeldingene deres kan hjelpe deg med å se ulike perspektiver og få en klar idé om hvilken sjanger og målgruppe som passer best for boken din. Skriveprosjekter utvikler seg over tid: Gjør justeringer hvis du underveis innser at en annen retning passer bedre til visjonen din.

Tips og triks til boken din

Nyheter - Arrangementer - Instruksjoner - Konkurranser

Til nyhetsbrevet

Hvilke temaer ønsker jeg å skrive om?

Som kommendee forfatter har du utallige emner å velge mellom. Valget ditt bør avhenge av dine interesser, lidenskaper og hva som inspirerer deg. Her er noen temaer du kan velge å skrive om:

  • Personlige erfaringer
    Skriv om hendelser eller erfaringer fra ditt eget liv som har formet deg, for eksempel reiser, utfordringer, suksesser eller hverdagslige opplevelser.
  • Fantasy og science fiction
    Skap en fascinerende verden med nye virkeligheter, skapninger eller teknologier. I denne sjangeren kan du la fantasien løpe løpsk.
  • Historiske romaner
    Dykk ned i fortiden og fortell historier basert på historiske hendelser eller epoker. Dette krever ofte grundig research for å gi et nøyaktig bilde av historien.
  • Kriminalromaner og thrillere
    Fengsle leserne med mystiske intriger, uventede vendinger og en dose spenning.
  • Kjærlighetsromaner
    Utforsk fasettene ved kjærlighet og mellommenneskelige forhold. Kjærlighetsomaner kan være alt fra romantiske til dramatiske og humoristiske.
  • Selvhjelp og motivasjon
    Del personlig innsikt, tips og råd om temaer som selvoptimalisering, motivasjon og livsmestring.
  • Samfunnskritikk og samfunnsspørsmål
    Ta opp aktuelle samfunnsproblemer og fortell historier som øker bevisstheten eller inspirerer til ettertanke.
  • Biografier og memoarer
    Del din egen livshistorie eller skriv biografien til en inspirerende person.
  • Humoristiske historier
    Skriv humoristiske historier eller anekdoter som får leserne til å le.
  • Vitenskap og teknologi
    Bruk kunnskapen din til å skrive fag- og spesialbøker. Disse kjennetegnes ofte av grundig research, tydelig strukturering og formidling av dybdekunnskap og retter seg mot en bestemt målgruppe.


Disse forslagene er bare begynnelsen. Du kan kombinere sjangre eller gå helt nye veier. La dine egne interesser og det som inspirerer deg lede deg til å skape en bok som er meningsfull for deg og samtidig har potensial til å berøre leserne.


Faglitteratur og oppslagsverk: Hva må jeg tenke på når jeg planlegger?

Det finnes ulike kategorier av sakprosabøker. For det første har du fagbøker som formidler spesialkunnskap på et vanligvis strengt avgrenset område. For det andre finner man ofte populære sakprosabøker som fanger oppmerksomheten på markedet – bøker som tar opp et relevant tema og uttrykker en klar mening. Sist, men ikke minst finnes det guidebøker. Disse er også subjektive, ettersom de i stor grad er basert på forfatternes erfaringer og vanligvis underbygges med anekdoter fra deres liv.

Svært få sakprosabøker av høy kvalitet er skrevet uten planlegging eller research. Også her er det viktig med et visst forarbeid. Men hvordan planlegger man egentlig en sakprosabok? Hva må du tenke på når du gjør research, og hvordan skiller en sakprosabok seg fra en roman?


Planlegging av sakprosabøker: Målgruppe og research

La oss begynne med et av de viktigste aspektene ved planleggingen: For sakprosabøker er det like viktig som for romaner at du avgrenser målgruppen på forhånd. Det er ikke nok at det er folk som er interessert i temaet ditt – du kan for eksempel finne ut hvor mye leserne allerede vet om temaet du skriver om. Leser de boken din uten forkunnskaper, eller er de kjent med emnet og bare ute etter spesifikke tips på enkelte områder? Veiledningsbøker er for eksempel rettet mot lesere med liten eller ingen forkunnskap, mens fagbøker i klassisk forstand er rettet mot erfarne bransjeeksperter, ofte innenfor et nisjeområde.

Det andre viktige punktet når det gjelder forberedelser, er temaet research. Research er noe av det viktigste for fagboken din, og da tenker jeg ikke bare på de grunnleggende undersøkelsene av temaet ditt, men også på markedsundersøkelser: Hvor mange konkurrerende bøker finnes det allerede på ditt område? Hvilken erfaring eller kunnskap gjør deg i stand til å skrive en nyttig fagbok om temaet? Er temaet ditt fortsatt relevant, eller ville boken din vært bedre hvis den ble utgitt i fjor og neppe tiltrekke seg noen lesere nå? Gjør litt research om hvilken posisjon boken vil ha etter utgivelsen, for detkan påvirke planleggingen din.

I tillegg må du også gjøre tematiske undersøkelser. Sørg for at kildene dine er profesjonelt skrevet, og at du ikke bare bruker en hvilken som helst kilde som tilfeldigvis støtter din mening. Hvis du faktisk bruker kilder som støtte til det du skriver, må du føre dem opp i slutten av boken. Det samme gjelder tekster du henter sitater fra. Jo mer spesialisert sakprosaboken din skal være, desto viktigere er det at du har med en avsluttende liste over kilder og illustrasjoner.


Aktualitet og visualisering av fakta og figurer

Et problem som romaner vanligvis er forskånet for, er at temaets aktualitet avtar. Spesielt når det gjelder nøkkeltall og milepæler, vil gjerne fagboken din anses som utdatert allerede etter to til tre år, avhengig av bransje. For å holde deg relevant bør du absolutt vurdere å utgi nye utgaver av boken etter en viss tid.

Et annet poeng er visualisering av fakta: Særlig når det gjelder tall, er det nyttig å visualisere visse data ved hjelp av tabeller og grafer. Også her skiller sakprosabøker seg fra romaner, siden sistnevnte nesten utelukkende bruker bilder som illustrasjon. I en sakprosabok kan visualisering av tallmateriale bidra til å forbedre boken, avhengig av fagområdet.


Skjønnlitteratur: Hvilke personer er med i boken min?

Utviklingen av bokkarakterer er et avgjørende steg i arbeidet med å skrive en roman eller en novelle. Godt utformede karakterer bidrar i stor grad til historiens dybde og tiltrekningskraft. Her er de 10 viktigste faktorene du bør tenke på når du utvikler karakterene dine:

  1. Fastsett grunnleggende informasjon
    Bestem deg for grunnleggende fakta om karakterene dine for å ha et utgangspunkt – navn, alder, kjønn, yrke osv. .
  2. Eksterne trekk
    Beskriv karakterenes utseende. Legg ikke bare vekt på fysiske trekk, men også på klær og andre ytre detaljer.
  3. Indre konflikter og motivasjon
    Tenk på hvilke indre konflikter karakterene dine kan ha. Hvilke motivasjoner driver dem? Dette kan være drivkraften bak handlinger og beslutninger.
  4. Bakgrunnshistorie
    Utvikle en bakgrunnshistorier for karakterenr dinr. Hvor kommer de fra? Hvilke hendelser har formet dem? Dette påvirker deres personlighet og handlinger.
  5. Styrker og svakheter
    Alle karakterer bør ha styrker og svakheter. Det gjør dem mer realistiske og gjør at de kan opptre autentisk i ulike situasjoner.
  6. Forhold til andre karakterer
    Tenk på hvordan karakterene dine forholder seg til andre karakterer i historien. Hvilke relasjoner har de? Konflikter og vennskap bidrar til karakterenes kompleksitet.
  7. Utvikling
    Planlegg karakterenes utvikling i løpet av historien. Hvilke endringer gjennomgår de? Karakterutvikling gir dybde og spenning til historien.
  8. Unike egenskaper og trekk
    Tenk på hva som gjør karakterene dine unike. Det kan være spesielle evner, særegenheter, måter å snakke på eller andre karakteristiske trekk.
  9. Dialogferdigheter
    Sørg for at karakterene dine har ulike måter å snakke på og ulike dialogstiler. Dette bidrar til å differensiere personlighetene deres.
  10. Emosjonell resonans
    Skap en emosjonell forbindelse mellom leserne og karakterene dine. Skap sympati og empati ved å skildre karakterenes følelser og tanker på en autentisk måte.

Å utvikle bokkarakterer er et viktig steg i arbeidet med å skrive en roman eller en historie. Er du klar til å gi karakterene dine liv? 

Skjønnlitteratur: Hvilken setting passer til historien min?

Når du skal finne ut hvor historien din skal utspille seg, er det viktig å gå grundig og gjennomtenkt til verks. Begynn med grundig research for å gjøre omgivelsene autentiske, uansett om det dreier seg om virkelige steder eller fiktive verdener, for å gjøre omgivelsene autentiske. Hvilken atmosfære og stemning ønsker du å oppnå? Integrer spesifikke detaljer som gir stedet liv.

Autentisitet oppnås gjennom detaljer, så ikke bare beskriv det åpenbare, men også lukter, lyder og andre karakteristiske trekk. Tenk på hvordan stedet endrer seg over tid, enten det er gjennom historiske hendelser, årstider eller tider på døgnet. Sørg for at omgivelsene er relatert til karakterene og påvirker handlingene deres.

Bruk kontraster for å gjøre historien mer kompleks, enten det er gjennom ulike steder eller ved å vise endringer på samme sted. Gjør miljøet til et aktivt element i handlingen – det kan skape konflikt, legge til rette for endring eller fungere som et symbol.

Hvis du skaper en fiktiv verden, må du definere klare regler og logikk for denne verdenen. Beskriv omgivelsene fra karakterenes perspektiv for å skape en personlig tilknytning. Be om tilbakemelding fra andre lesere eller forfattere for å sikre at beskrivelsene dine er effektive. Kontinuitet er også viktig – sørg for at miljøbeskrivelsene dine er konsistente.

Tips: Visuell research for å utvikle bokens omgivelser

Et nyttig tips til forfatterspirer er å bruke visuelle hjelpemidler som Canva eller Pinterest-tavler for å visualisere omgivelsene, spesielt byer. Lag et digitalt moodboard med Canva som inneholder bilder av arkitektur, gater og torg. Eller bruk Pinterest til å samle inspirasjon fra virkelige byer. Disse visuelle referansene kan hjelpe deg med å fange byens estetikk tydeligere, samtidig som de kan fungere som inspirasjon i skriveprosessen. Visualiser atmosfæren og stemningen for å utvikle en konsistent og levende beskrivelse av omgivelsene som passer til historien din.

Skjønnlitteratur: Hva må jeg tenke på når det gjelder skrivestil, dialog og fortellerform?

Det er avgjørende for boken din at du finner din egen skrivestil. Eksperimenter med ulike stilarter for å oppnå autentisitet og finne din egen stil. Det er viktig å formulere seg klart og tydelig samt å bruke et billedlig språk for å gi liv til scener og personer. Finn selv ut om du har en tendens til å beskrive hendelsene, personene og omgivelsene for detaljert eller for vagt.

Dialogen bør høres naturlig ut og gjenspeile måten folk snakker på. Bruk den til å vise følelser og informasjon i stedet for bare å forklare. Varier språket til karakterene for å gi hver karakter en unik stemme. Sjekk dialogen: Snakker karakterene dine faktisk slik mennesker ville snakket, eller høres de treaktige ut? Er det for mye småprat som ikke interesserer leseren og som er irrelevant for historien? Les dialogen høyt, gjerne sammen med testlesere, og sjekk kvaliteten på dialogen.

Når det gjelder fortellerform, må du bestemme deg for om du vil fortelle historien i jeg-form eller i førstepersonsperspektiv. Velg den tiden som passer best til historien din – fortid eller nåtid. Eksperimenter med tempoet i fortellingen for å skape atmosfære. Pass på at fortellerperspektivet og tempus ikke endres vilkårlig i løpet av boken.

Øvelse gjør mester: Skriv regelmessig for å forbedre stilen din. Det første utkastet er sjelden perfekt, så ta deg tid til revisjoner for å finpusse teksten. Den kreative skriveprosessen er individuell, så finn din egen måte å skrive på.

Heispitch og disposisjon: Hvordan utvikler jeg en storyline?

En heispitch er en kortfattet oppsummering av et prosjekt, en idé eller en person. Bruk denne metoden til å lage et kortfattet sammendrag av boken din som vil oppmuntre leserne dine til å kjøpe den. Heis-pitchen består vanligvis av bare to til tre setninger eller alternativt 30 til 60 sekunder (en heistur) der du overbeviser noen om temaet eller historien din. Da må du ha oppsummert boken din kort og konsist. Har du allerede prøvd dette? Nei? Da kan du prøve denne lille øvelsen. Mange forfattere gjør den feilen at de går altfor langt inn i spørsmålet om hva boken handler om. Tenk i stedet på forhånd gjennom hvordan du kan skape spenning med bare noen få ord. For å gjøre dette er det viktig å kjenne handlingen i boken din godt.

Nå som sammendraget er klart, er neste steg å jobbe med disposisjonen. En disposisjon er en strukturert og sammenfattet oversikt eller struktur for en bok. Disposisjonen er et slags veikart for handlingen og de viktigste hendelsene i boken. Den inneholder vanligvis hovedkapitlene, nøkkelhendelser, vendepunkter og ofte også korte beskrivelser av de viktigste scenene. Forfattere bruker disposisjoner til å organisere ideene sine, planlegge handlingen og sørge for at historien har en klar og logisk struktur før de begynner å skrive.


Hvordan begynner jeg å skrive?

Begynnelsen av skriveprosessen er ofte full av utfordringer. Når du skriver det første utkastet, er det avgjørende å våge å starte uten krav om perfeksjon. La ordene flyte fritt, ikke fokuser for mye på grammatikk eller stil. Det første utkastet handler om å få ideene dine ned på papiret.

Sett deg klare mål og del opp boken i overkommelige deler. Skriv uten avbrudd, konsentrer deg om handlingen og skisser karakterene dine. Denne skissen danner grunnlaget for historien din.

Tro på deg selv og stol på at teksten din er verdt å fortelle. Det er normalt å tvile på seg selv, men det bør ikke hindre deg i å skrive ned ideene dine. Legg inn pauser for å få nye perspektiver og utvikle din egen skrivestemme. Det første utkastet trenger ikke å være perfekt – det er helt greit. Målet er å skrive det ferdig. Ha det gøy med å slippe kreativiteten løs, og vær tålmodig med prosessen. Nøler du fortsatt? Da vil blogginnlegget vårt "5 tips til hvordan du kommer i gang med å skrive" sikkert hjelpe deg.

Avhengig av boksjanger – roman, barnebok eller fagbok – finnes det både særtrekk og likheter som du bør ta hensyn til når du skriver. Den beste måten å skrive en sakprosabok på er å lage en rød tråd for hvert kapittel og følge den. Dette tipset har du også hørt når det gjelder skjønnlitteratur. Men mens romanforfattere kan velge mellom å planlegge på forhånd og å planlegge intuitivt mens de skriver, bør du alltid gå ut fra en plan når du skal skrive en fagbok. I en sakprosabok er det enda viktigere enn i en roman at hvert kapittel tjener et bestemt formål og utvider lesernes kunnskap, ellers trenger de ikke å lese boken.

Ellers: Skriv autentisk, hold deg oppdatert og les andre fagbøker om emnet ditt. Sørg for at det ikke er noen hull eller selvmotsigelser i bokens innhold og at du har gjort grundig research og revidert den.

Hvordan utvikler jeg skriverutinen min?

Drømmer du om å skrive din egen bok, men vet ikke hvordan du skal få tid til det? I tillegg til jobb eller studier banker familien på døren, og det føles som om alle vil noe samtidig – mens du bare har lyst til å skrive boken din. Det er derfor viktig at du setter deg faste rutiner for skrivetiden din.

Har du alltid en ledig time på ettermiddagen etter jobb? Perfekt – da kan du sette av denne timen som en avtale og sette deg ned og jobbe med manuskriptet ditt.

Selv om du har bare 10, 20 eller 30 minutter om dagen til å skrive: Hvert ord, hver setning bringer deg nærmere målet om å skrive boken din. Jo mer regelmessig du skriver, desto mer rutinemessig vil du kunne fordype deg i manuskriptet og finne «de rette ordene.»


Skriveøvelser: Hvordan løser jeg skrivesperren?

Alle forfattere kjenner til det: Noen ganger føles hodet tomt, og alle ordene du har skrevet så langt, høres feil ut.

Hvis du mangler inspirasjon, hjelper det å komme seg bort fra skrivebordet. Gå en tur i frisk luft eller sett deg ned på en kafé. Observer naturen, lytt til samtalene ved nabobordet og la tankene vandre.

Med litt avstand fra manuskriptet vil nye ideer komme tilbake til deg. Det vil hjelpe hvis du utveksler ideer med andre forfattere, venner eller familiemedlemmer.

Skriveoppfordringer er også en fin liten øvelse i skriverutinen og hjelper deg når du igjen bare ser på den blinkende markøren i skriveprogrammet. Vi deler jevnlig slike skriveoppfordringer som en del av BoDs skriveverksted på bloggen og Instagram-kontoen vår. Hvis du ser en oppgave du liker, er det bare å skrive en dialog, en novelle eller dine tanker om den under innlegget.


Revisjons- og ferdigstillelsesfasen

Det lille, men svært betydningsfulle ordet «SLUTT» er ofte de fem siste bokstavene i et manuskript, og etter en lang reise får du helt sikkert den gode følelsen: «Endelig er boken min ferdig!».

Men før vi jublende kaster imaginær konfetti, må vi stoppe opp et øyeblikk: Slutten på skrivingen er også begynnelsen på bokutgivelsen. Nedenfor forteller vi deg hva du må gjøre for å forvandle et ferdigskrevet manuskript til en virkelig god bok.


Hvordan reviderer jeg boken min?

Å revidere en bok er et viktig steg i skriveprosessen. Ta deg tid til å gå nøye gjennom hvert enkelt kapittel – kapittel for kapittel – med fokus på flyt, klarhet og sammenheng.

Sørg for at handlingen beveger seg sømløst fremover, slik at leserne kan flyte uanstrengt gjennom historien. Bruk et klart og konsist språk for å formidle budskapet tydelig. Sørg for at karakterer, handling og tematikk er konsistente og skaper en harmonisk helhet.

Revisjon krever ofte flere runder. Fokuser på ulike aspekter i hver runde – fra den overordnede flyten til språklige finesser og karakterutvikling. Bruk denne muligheten til å finpusse historien. Ta deg tid til å gå gjennom hvert kapittel til du er fornøyd med resultatet. Revisjon er en kreativ prosess som kan ta historien din til neste nivå.


Hva er en gjennomgang av plottet?

Et velfungerende plott er det som gjør en god idé til en virkelig godt fortalt historie. Du vil vel at leserne skal få lyst til å sluke boken din og ikke legge den fra seg?

Derfor er det verdt å tenke over dramaturgien i din egen historie i løpet av skriveprosessen. Selv plottet i et ferdig manuskript kan gjøres mer flytende, spennende og sammenhengende med noen få tips og triks, og dermed overbevise leserne dine.


Hvordan får jeg konstruktive tilbakemeldinger fra testlesere?

Når du er ferdig med manuskriptet ditt, er det på tide å få tilbakemeldinger fra testlesere. De kan ikke erstatte redigering eller korrekturlesing, men leserne kan likevel gi deg nyttige tips og meninger om historien din. Spør testleserne dine spesifikt om bestemte emner, for eksempel karakterene og deres utvikling, de enkelte kapitlene, spenningen i boken, manuskriptets struktur eller fortellerstilen.

Be om tilbakemelding fra leserne underveis i skriveprosessen hvis du er usikker på enkelte punkter. På den måten kan du raskere finne ut hvordan historien din blir mottatt, og hva du bør forbedre. Testlesere kan også hjelpe deg hvis du ikke klarer å bestemme deg under utviklingen av handlingen. Spør dem og bytt ideer med dem!


Selvredigering, redigering og korrekturlesing: Hvordan utgir jeg en profesjonell bok?

Som du sikkert vet, blir et manuskript bedre jo grundigere det gjennomgås. Dette omfatter ikke bare dine egne revisjoner eller tilbakemeldinger fra testlesere – redaktørenes profesjonelle tekstarbeid og en avsluttende korrekturlesing er uunnværlig i utgivelsesprosessen.

Det er bare dette samarbeidet som kan gi manuskriptet ditt den rette formen, slik at du til slutt kan publisere din egen roman eller sakprosabok på en profesjonell måte. Vi anbefaler også profesjonell korrekturlesing for å sikre at stavefeil, grammatiske feil og feil tegnsetting oppdages i teksten. Bare på denne måten kan leserne leve seg inn i historien eller bokens tema uten å bli forstyrret av skrive- og stavefeil.

Hos vår samarbeidspartner BoldBooks finner du mange ulike tjenester som hjelper deg med å lage en profesjonell og vellykket bok. Hos dem finner du fagpersoner til alle deler av bokprosjektet ditt som redaktør, språkvasker og korrekturleser.


Oppsummering

Ganske mye input, ikke sant? Vi vet akkurat hvordan det føles når man jobber med et bokprosjekt og oversvømmes av innhold og kunnskap. Til slutt innser alle at det er mer enn «bare å skrive en bok» når man har en drøm om sin egen bok.

Men før vi avslutter – la oss kort oppsummere de fire trinnene i arbeidet med å lage en bok:

  • Planlegging av boken: Tenk på innholdet, din USP (Unique Selling Point eller unikt salgsargument på norsk) og målgruppen du skriver for.
  • Skrive, skrive, skrive: God dialog, en konsekvent fortellerform og realistiske karakterer er like viktig i en skjønnlitterær bok som god research og struktur er det i en fagbok.
  • Leg deg en rutine: Jo mer regelmessig du jobber med manuskriptet ditt, desto lettere blir det å få boken ferdig. Skriveøvelser vil hjelpe deg med å håndtere skrivesperre.
  • Og sist, men ikke minst: Det er bare når du reviderer manuskriptet ditt, at det blir en bok som overbeviser leserne. Bruk tilbakemeldinger fra testlesere og profesjonell hjelp til redigering og korrekturlesing.

Som forfatter trenger du både en god dose lidenskap og kjærlighet til bokprosjektet ditt, men også minst like mye utholdenhet, tålmodighet og tid. Det kan derfor være nyttig å utveksle ideer med andre forfattere, slik at dere kan dra nytte av hverandre. Workshops om temaet «å skrive en bok» kan også hjelpe deg med å profesjonalisere og støtte deg selv. Og husk: Vi er her for å hjelpe deg hvis du trenger hjelp og støtter deg med våre selvpubliseringseksperter når det gjelder redigering, korrekturlesing og bokdesign.

Hvis du har ytterligere spørsmål om BoD og bokprosjektet ditt, er du velkommen til å ta kontakt med vårt supportteam ved å sende en e-post til info@bod.no.

BoD på InstagramPåmelding til BoDs nyhetsbrevBoD på YouTubeBoD på Facebook