Skrive og publisere en biografi

  • Skap et verk som vil vare i generasjoner og videreføre livet til en spesiell person.
  • Lær alt om struktur, research og hva du bør tenke på når du skriver en biografi.
  • Vi hjelper deg med å publisere biografien din med våre tjenester.
Tom bok på et bord

Hva er biografier?

Biografier, enten de er fortalt av deg selv eller skrevet om en annen person, er mer enn bare en kronologisk rekkefølge av hendelser og datoer. De er levende portretter, en veritabel skattkiste av opplevelser og minner!

Det er flere grunner til at det ikke bare er verdt å skrive ned livshistorier, men også å publisere dem og dele dem med omverdenen:

  1. Å fange et stykke historie: Hvem, om ikke du selv, er vel bedre egnet til å nedtegne din egen historie eller historien til en person som fascinerer deg, for ettertiden? Enhver biografi er ikke bare en fortelling om individuelle opplevelser, men også en refleksjon av tidsånden og epoken den utspiller seg i. Ordene dine kan bidra til å levendegjøre ikke bare personlige opplevelser, men også den kulturelle og historiske konteksten i den tiden.
  2. Et varig ettermæle: Du skaper et verk som varer i generasjoner, og som viderefører dine egne eller en spesiell persons erfaringer.
  3. Del livserfaring: Den beste lærdommen er ofte andres erfaringer. Din fortelling kan være en uvurderlig ressurs eller inspirasjon for noen der ute og sette spor etter seg.
  4. Nå ut til andre: Del dine suksesser, utfordringer og alt derimellom for å komme i kontakt med andre. Det finnes få ting som er mer givende enn når noen kjenner seg igjen i historien din og føler seg forstått.
  5. Personlig refleksjon: Å skrive om ditt eget eller andres liv kan være en fin måte å reflektere og forstå på, og oppleve personlig vekst i prosessen.

Dette er hvordan det fungerer: Tre trinn til biografien din

  1. Logg deg inn: Opprett en "myBoD"-konto raskt og enkelt og start ditt personlige bokprosjekt. Registrering i selve portalen er gratis. Etter at du har registrert deg, kan du i neste trinn velge riktig produkt for boken din.
  2. Velg produkt: Når du har opprettet et nytt bokprosjekt, kan du velge det riktige produktet for deg blant et utvalg av produkter. Avhengig av dine individuelle behov og hvor mye støtte du ønsker i forbindelse med realiseringen av boken, finnes det ulike alternativer å velge mellom. Du finner detaljert informasjon om dette under "Priser".
  3. Last opp tekst og omslag: Deretter blir du bedt om å laste opp teksten din som en utskrivbar PDF-fil og deretter omslaget til portalen. Slik forbereder du alt for trykking. Hvis du ikke har et omslag til boken din ennå, er det ikke noe problem! Med vårt gratis nettverktøy "easyCOVER" kan du lage et skreddersydd omslag med et tiltalende design med bare noen få klikk. Du kan også velge mellom en rekke eksklusive design med vår tjeneste "Coverdesign Plus" Du finner mer informasjon under "Tjenester".

Start nå

Forskjellen mellom biografi og selvbiografi

Biografi

En biografi er en monografi, det vil si en bok som handler om en persons liv og virke. Den kan skrives av hvem som helst. Den er ofte skrevet i tredje person og tar for seg alle viktige hendelser i livet i kronologisk rekkefølge, fra fødsel til biografien skrives. Begrepet "biografi" brukes som en fellesbetegnelse for ulike litterære verk om en persons liv og er avledet av det gammelgreske "bios", som kan oversettes med "liv".

Selvbiografi

Forskjellen fra en selvbiografi ligger i personen som skriver biografien. Hvis du skriver om en person og vedkommendes liv (merk: om en virkelig person og virkelige fakta - ikke en oppdiktet historie!), så skriver du en biografi. Hvis du derimot skriver om ditt liv, dine erfaringer og deg selv, skriver du en selvbiografi. Ordet "auto" i forbindelse med selvbiografi kommer fra gammelgresk og betyr "selv".

Tips og triks for å skrive en biografi: Effektiv research

Å skrive en biografi, enten det er en selvbiografi eller en biografi om en annen person, krever ikke bare en lidenskap for historier, men også et solid grunnlag av research. For å kunne tegne et autentisk og overbevisende bilde av en personlighet bør du tross alt være så godt informert som mulig. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å organisere researchen på en effektiv og korrekt måte:

  1. Personlige intervjuer: Ha samtaler med personen du vil skrive om, eller med personer som kjente vedkommende. Noen ganger kan det også være lurt å henvende seg til eksperter, det vil si personer som har særlig god kjennskap til den tiden historien din utspiller seg i, eller den personligheten du skriver om. Når det gjelder selvbiografier, kan det også lønne seg å snakke med familiemedlemmer, venner og ledsagere som kan bidra med glemte detaljer eller nye perspektiver.
  2. Offentlige arkiver og biblioteker: De er skattekister fulle av informasjon som bare venter på å bli funnet. Historiske aviser, magasiner og dokumenter kan hjelpe deg med å forstå tiden og konteksten personen levde i.
  3. Nettbasert forskning: Bruk databaser på nettet, digitale bibliotek og forskningsportaler. Vær imidlertid forsiktig med ubekreftet informasjon, særlig fra ubekreftede nettsteder.
  4. Historisk kontekst: Det er viktig å se hendelsene i personens liv i sammenheng med samtiden. Still deg for eksempel spørsmålet: Hvordan påvirket datidens historie personens opplevelser og beslutninger?
  5. Bedre føre var enn etter snar: Sjekk alltid kildenes troverdighet. Hvis det er mulig, bør du alltid bruke flere kilder for å få bekreftet fakta!
  6. Respekter personvernet: Når du samler inn informasjon, spesielt om personer som fortsatt er i live, bør du alltid respektere deres privatliv og verdighet.

Grundig research gir biografien dybde og troverdighet. Det gjør at du kan fortelle en historie som ikke bare er interessant, men også autentisk og overbevisende.

Sütterlin-skrifttypen: Avkoding av fortiden for biografier!

Sütterlin-skrift er en gammel tysk skrift som hovedsakelig ble brukt på 1700- og 1800-tallet. Den ble standardisert i 1911 av den berlinske grafiske designeren Ludwig Sütterlin, og fungerte som offisiell skrift for skoleundervisning og offisielle dokumenter. Sütterlinskriften er kjent for sine utsmykkede bokstaver og sin spesielle estetikk.

Sütterlinstuben er en frivillig organisasjon som har spesialisert seg på å transkribere gamle dokumenter i Sütterlin-skrift. Deres mål er:

  1. Transkripsjoner: De hjelper til med å transkribere håndskrevne tekster til moderne skrift slik at de blir lettere å lese.
  2. Utveksling av informasjon: Sütterlinstuben fungerer som et forum for erfaringsutveksling mellom entusiaster og eksperter.

Sütterlin er svært relevant for å skrive biografier, ettersom mange historiske dokumenter, brev og dagbøker ble skrevet med Sütterlin-skrift. Evnen til å lese og transkribere denne skriften gir dypere innsikt i tidligere tider og individuelle livshistorier. Biografer kan dermed bedre forstå fortiden og få et autentisk innblikk i hovedpersonenes liv.

Struktur, fortellerperspektiv og tid: Hvordan planlegge oppbygningen av en biografi

Å skrive en biografi er en kunst der ikke bare innholdet, men også formen er avgjørende. Måten historien presenteres på, utgjør ofte forskjellen mellom en god biografi og en fremragende biografi. Her er noen formelle aspekter du bør ta hensyn til når du skriver biografier:

Å finne riktig struktur, perspektiv og tempus er som å velge riktig ramme til et kunstverk. Det kan forsterke historien du ønsker å fortelle, og gi leserne en dypere forståelse av og tilknytning til personen som portretteres. Det lønner seg derfor å tenke gjennom dette på forhånd for å oppnå et best mulig resultat.

  1. Biografiens struktur:

    • Kronologisk: Den vanligste måten å skrive en biografi på er å fortelle den kronologisk. Det betyr at hendelsene fortelles i den lineære rekkefølgen de skjedde. Du begynner for eksempel med fødselen eller den tidlige barndommen og arbeider deg frem til det nåværende tidspunktet eller slutten av livet til den personen som beskrives. Dette er ideelt for å la leseren følge personens karriere og utvikling.
    • Tematisk: Her beskrives ikke hendelser i henhold til tid, men heller i henhold til temaer eller livsområder. Fortellingen kan for eksempel deles inn i kapitler om utdanning, familie, karriere osv. Denne strukturen egner seg spesielt godt hvis det er enkelte faser eller hendelser i livet som er spesielt viktige og bør behandles i detalj.
    • Retrospektiv: I denne formen betraktes personens liv fra et senere perspektiv, ofte med et spesifikt fokus på en bestemt hendelse og hvilken innvirkning den har hatt. Biografien tar ofte utgangspunkt i nåtiden eller i en viktig senere hendelse i livet og ser tilbake på tidligere erfaringer.
      Dette kan skape spenning og nysgjerrighet.

     

  2. Fortellerstil og perspektiv:

    • Førsteperson("jeg"): Jeg -perspektivet er særlig vanlig i selvbiografier. Jeg-formen gir et dypt innblikk i hovedpersonens tanker og følelser, ettersom det er personen selv som forteller sin historie. Dette skaper en direkte og intim kontakt med leseren.
    • Tredjeperson("han/hun"): Tredjepersonsfortellingen egner seg godt til biografier skrevet av andre, og gir mulighet til å gi en mer objektiv og distansert fremstilling, ettersom historien fortelles fra en utenforståendes perspektiv. Dette gir teksten en mer profesjonell tone og formidler en viss ekspertise.

     

  3. Tid eller tidsform:

    • Preteritum (fortid): Den vanligste tidsformen i biografier er fortid, ettersom den fremstiller fortellingen som en avsluttet hendelse. Det skaper en reflekterende tone og gir leseren en følelse av at hendelsene ligger i fortiden.
    • Presens (nåtid): Presens kan av og til brukes for å gjøre enkelte hendelser mer levende eller for å trekke leseren tettere inn i handlingen. Den egner seg derfor spesielt godt i dramatiske eller avgjørende øyeblikk. Denne formen brukes også i vitnesbyrd (f.eks. brev) og i tilbakeblikk, inkludert kommentarer fra nåtiden.

Å finne riktig struktur, perspektiv og tid er som å velge riktig ramme til et kunstverk. Det kan forsterke historien du ønsker å fortelle, og gi leserne en dypere forståelse av og tilknytning til personen som er avbildet. Det er derfor verdt å tenke gjennom dette på forhånd for å oppnå et best mulig resultat.

blank bok på et bord

Å skrive en biografi: Hvorfor disposisjonen er så viktig

En selvbiografi forteller en veldig personlig historie, den gir fakta, den bringer leseren veldig nær personen den handler om. Men før du begynner å skrive selvbiografien, bør du bruke tid på å tenke gjennom hvordan du skal skrive den. I blogginnlegget vårt på vår svenske blogg "Vilket verbtempus använder du för att skriva en självbiografi?" gir vi deg tips om hvordan du kan begynne.

Fordeler ved å publisere en biografi med BoD

  • Maksimal rekkevidde: Biografien din kan bestilles i alle relevante bokhandlere som Norli, Ark og og fysiske bokhandlere.
  • Tillit gjennom erfaring: Som pioner innen selvpublisering har BoD gitt ut bøker av over 65 000 forfattere siden 1998.
  • Kvalitet og bærekraft:Vår bokproduksjon i Tyskland står ikke bare for fremragende kvalitet, men også for bærekraft.
  • Knapt noen risiko for deg: Takket være den bærekraftige print-on-demand-prosessen er det ingen lagringskostnader eller minimumsbestillinger. Boken din trykkes først når bestillingen er mottatt.
  • Mengderabatter for deg: Hvis du ønsker å bestille boken din til eget bruk eller større opplag for eget salg, kan du nyte godt av spesielle fordeler hos oss.


Hva venter du på? Ikke la historien din gå i glemmeboken! Bli forfatter nå og publiser biografien din med BoD.

Start nå


Fakta eller fiksjon: Hvor ærlig må man være når man skriver en biografi?

Å skrive biografier byr ofte på en betydelig utfordring: Hvordan sikrer man at historien som fortelles, er både saklig og interessant? Det kan være en hårfin grense mellom en overbevisende fortelling og sannheten. Her er noen tanker om faktakorrekthet og sannferdighet i biografier.

Faktakorrekthet: Grunnlaget for enhver biografi

  • Grundig research: Før du i det hele tatt begynner å skrive, er det viktig å gjøre grundig research. Enten du skriver om deg selv, en kjent person eller en slektning, bør du lete etter og bruke pålitelige kilder.
  • Vær kildekritisk: Ikke all informasjon du finner, er korrekt. Spesielt i tider med "fake news" er det viktig å sjekke informasjon, og hvis du er i tvil, bør du utelate den. I journalistikken er grunnregelen at man alltid skal verifisere alt med to uavhengige kilder.

Sannferdighet: Balansen mellom historiefortelling og fakta

  • Subjektiv oppfatning: Særlig i selvbiografier spiller ditt eget perspektiv en rolle. Det er greit å beskrive hendelser fra ditt eget ståsted så lenge det er tydelig at dette er subjektive minner.
  • Ingen oppfinnelser: Det kan være fristende å pynte på hendelser, men det er ikke plass til å dikte opp fakta i en biografi. Leserne forventer en sann historie. Hvis ikke, bør du kanskje tenke på å skrive en roman og ikke en biografi som er «basert på en virkelig hendelse».

Å skrive en biografi krever omtanke, integritet og respekt for sannheten. Det er en kunst å fortelle en livshistorie på en måte som både er saklig og engasjerende. Med den rette balansen og et kritisk blikk på dine egne kilder og fortellinger blir biografien din ikke bare informativ, men også gripende og troverdig.


Hvilke juridiske aspekter må du ta hensyn til når du skriver biografier?

I tillegg til utfordringen med å fortelle en gripende og sannferdig historie, må man ikke glemme juridiske aspekter som beskyttelse av personvernet og opphavsrett.

Beskyttelse av personvernet: Hva betyr det?

Den alminnelige personlighetsretten og personvern beskytter den individuelle utviklingen av en persons personlighet og retten til selv å bestemme hvordan vedkommende skal fremstå.

Hva må du være oppmerksom på når det gjelder retten til eget bilde?

  • Bilder uten samtykke: Det kan være ulovlig å publisere eller distribuere bilder av en person uten vedkommendes uttrykkelige samtykke. Selv om du er i besittelse av et bilde, betyr ikke dette automatisk at du har rett til å offentliggjøre det. Dette gjelder også bilder av personer som allerede er døde: Ifølge åndsverkloven må samtykke fra de avbildedes pårørende fortsatt innhentes inntil ti år etter dødsfallet.
  • Unntak: I noen tilfeller, for eksempel bilder av personer fra samtidshistorien eller bilder av begivenheter (f.eks. arrangementer, demonstrasjoner), kan det finnes unntak.
    Her må man imidlertid være forsiktig, og i tvilstilfeller bør man alltid søke juridisk rådgivning.

Retten til personlig ære: Hva er tillatt, hva er ikke tillatt?

  • Krenkende kritikk og formelle fornærmelser: Bevisst ærekrenkelse eller fornærmelse av personer, særlig gjennom formelle fornærmelser eller kritikk som utelukkende tar sikte på å nedverdige en person (såkalt krenkende kritikk), er ikke tillatt i henhold til loven. Slike uttalelser kan ikke bare føre til sivilt søksmål, men også til straffeforfølgelse.
  • Intime opplysninger og uriktige faktapåstander: Hvis negative detaljer eller intime opplysninger om personer kommer frem, særlig hvis de ikke stemmer med de faktiske forhold eller er tatt ut av sin sammenheng, kan dette også få juridiske konsekvenser og i verste fall føre til straffeforfølgelse.
    Det er derfor viktig å være varsom, spesielt når man nevner navn.

Hvordan kan du beskytte deg mot juridiske konsekvenser?

  1. Sjekk fakta: Sørg for at all informasjon som presenteres i biografien din, er korrekt og sannferdig.
  2. Innhent samtykke: Hvis du vil bruke bilder eller personlige opplysninger om personer, må du innhente deres samtykke på forhånd.
  3. Anonymisering: I noen tilfeller kan det være fornuftig å endre navn eller utelate visse detaljer for å beskytte personvernet.
  4. Juridisk rådgivning: Hvis du er usikker, er det alltid lurt å søke juridisk rådgivning for å unngå potensielle juridiske fallgruver.

Å skrive en biografi bør alltid gjøres med omtanke og respekt for de personene som beskrives. Ved å ta hensyn til de juridiske aspektene kan du sikre at arbeidet ditt ikke bare blir spennende og autentisk, men også juridisk uangripelig.

Å skrive en biografi: Hva må du tenke på når det gjelder opphavsrett?

Mens personvernet gir beskyttelse mot uautoriserte inngrep i privatlivet, handler opphavsretten om beskyttelse av åndsverk. Særlig ved skriving av biografier kan det fort oppstå overlappinger med opphavsretten, særlig hvis det brukes materiale fra tredjeparter. Her er noen viktige aspekter ved opphavsretten som du bør ta hensyn til når du skriver biografier:

Opphavsrett til tekster

  • Ikke alt er "frie varer": Selv om en tekst - enten det er et brev, et dikt eller en artikkel - er offentlig tilgjengelig, f.eks. på internett, betyr ikke det at du fritt kan bruke den. Det kan være ulovlig å kopiere, endre eller publisere andres tekster uten tillatelse.
  • Sitater: Det er tillatt å sitere under visse forutsetninger. Et sitat må imidlertid merkes korrekt og settes inn i sin egen sammenheng, slik at det oppfyller sitt eget formål og ikke bare er en kopi.

Opphavsrett til fotografier

  • Lisenser er avgjørende: Et bilde som du ikke har tatt selv, er som hovedregel underlagt fotografens opphavsrett. Hvis du vil bruke dette bildet, trenger du en lisens. Det finnes imidlertid mange fotodatabaser (f.eks. Unsplash eller Pixabay) der du kan finne lisensfrie bilder og illustrasjoner som du kan bruke fritt eller under forutsetning av at du oppgir opphavspersonen.
  • Vær forsiktig med arkivbilder: Selv om arkivbilder ofte er tilgjengelige mot betaling eller til og med gratis, har de ofte spesifikke vilkår for bruk. Noen tillater for eksempel ikke kommersiell bruk eller endring av bildematerialet. Sjekk derfor bruksrettighetene nøye.

Hvordan navigere trygt i opphavsrettsloven?

  1. Bruk ditt eget materiale: Det er alltid tryggest å bruke ditt eget bilde- og tekstmateriale.
  2. Sjekk og overhold lisenser: Hvis du ønsker å bruke materiale fra tredjeparter, må du sørge for at du har de riktige lisensene og følger vilkårene til punkt og prikke.
  3. Oppgi kilden: Selv om bruk er tillatt, kan det være nødvendig eller i det minste tilrådelig å oppgi kilden.

Opphavsretten kan virke komplisert, men den er der for å beskytte kreativt arbeid. Ved å respektere andres rettigheter og være varsom med andres materiale sikrer du at biografien din ikke bare står på solid grunn innholdsmessig, men også juridisk.


Tilbud fra BoD: Velg riktig produkt for din biografi

Hvis du ønsker å utgi biografien din, kan du gjøre det direkte via BoD. Uansett om du ønsker å realisere bokprosjektet ditt på egen hånd: Vi har det rette produktet for deg!

For å hjelpe deg med å finne det produktet som passer best til dine behov, presenterer vi vårt mest populære produkt mer detaljert.

Publish (engangsbeløp 1199 kr inkl. ISBN)

Perfekt for uavhengige forfattere som ønsker å holde tøylene i egne hender og få boken sin raskt og enkelt ut på markedet.

  • Utbredt distribusjon: Boken din vil bli gjort tilgjengelig for de fleste bokhandlere og nettbokhandlere.
  • Også digitalt: En gratis e-bok av historien din er inkludert hvis du ønsker det.
  • Se den med egne øyne: Et prøveeksemplar? Akkurat som du ønsker.
  • Bli belønnet: Et attraktivt honorar venter på deg.
  •  

Ikke vent lenger, og ta det første skrittet mot utgivelse nå!

Start nå

VANLIGE SPØRSMÅL

Spørsmål og svar om biografien din

BoD på InstagramPåmelding til BoDs nyhetsbrevBoD på YouTubeBoD på Facebook