Bokutforming

Du kan selv velge hvordan boken din skal se ut. BoD tilbyr et bredt spekter av designalternativer som du kan kombinere. I tillegg til selve teksten har bokens design også stor betydning for leseopplevelsen. For å gjøre det enklere for deg å velge riktig design for din bok, gir vi deg her en oversikt over de forskjellige komponentene i en bok og deres funksjonelle og estetiske betydning.

Bokdesign med BoD

Hvordan utformer man en bok?

Har du skrevet ferdig manuskriptet ditt, og nå ønsker du å skape boken din og holde den i hendene så raskt som mulig? Forståelig nok! Men det er ett trinn du ikke bør forsømme før utgivelsen: designet. Et vellykket bokdesign vil øke sjansene for at boken din blir solgt. Det er to hovedaspekter ved bokens design: markedsføring og lesbarhet.


1. Markedsføring

Omslagets design og egenskaper er avgjørende for en vellykket markedsføring av boken din. Omslaget er det første som fanger blikket til potensielle kjøpere – både på nettet og i bokhandelen – og bør se så profesjonelt ut som mulig og vekke interesse. Boken må se attraktiv ut og gi et tydelig løfte til potensielle kjøpere. For at de skal kjøpe boken din, må de vite hva de kan forvente. Sjanger og tema bør derfor være gjenkjennelig ved første øyekast.


2. Lesbarhet

Utformingen av bokblokken, dvs. utformingen av den indre delen, tjener først og fremst lesbarheten. Den skal ikke bare formidle innholdet, men også støtte leseflyten. Bokblokken blir derfor relevant i det øyeblikket leserne åpner boken eller eksemplet på nettet. Også her blir profesjonalitet og – avhengig av sjanger – designdetaljer stadig viktigere, også for selvutgivere.

BoD hjelper deg med å designe boken din ved hjelp av ulike gratisverktøy som easyCOVER i myBoD og omslagskalkulator vår.


Beste praksis for bokdesign

Design av omslaget

La oss først ta en titt på de beste tipsene for omslagsdesign:

  1. Sjangerspesifikk design: Finn ut hva som kjennetegner bokomslagene i din sjanger ved å analysere omslagene til suksessrike forfattere. Hvilke fonter og farger brukes vanligvis? Er det noen gjenstander eller motiver som går igjen? Hvordan formidles stemningen?
  2. Oppgi den viktigste informasjonen: Tittel og eventuell undertittel skal stå på omslaget, i tillegg til forfatterens navn. Det er valgfritt å legge til en sjangerbeskrivelse, som du ofte finner på bøker som kan kategoriseres tydelig i en sjanger (f.eks. roman eller psykologisk thriller).
  3. God lesbarhet: Lesbarhet i form av farge og skrifttype er også svært viktig her, siden boktittelen skal tiltrekke seg oppmerksomhet ved første øyekast. Tittelen må være lett gjenkjennelig, så pass på at skriften ikke er for utsmykket, for liten, for spinkel eller vanskelig å skille fra bakgrunnen når det gjelder farger.


Profesjonalitet

Ved selvpublisering har du mulighet til å lage bokomslaget selv. Men hvis du ikke er så fortrolig med Photoshop eller andre redigeringsprogrammer, kan du vurdere å overlate omslagsdesignet til en profesjonell. Profesjonalitet blir også stadig viktigere innen selvpublisering, og flotte omslag fremheves ofte positivt av leserne i anmeldelser og på sosiale medier. Men selv om du samarbeider med en grafisk designer, har du ved selvpublisering fordelen av at du selv kan bestemme hvordan omslaget skal se ut.


Bokutforming

Et annet viktig punkt er layouten: Bestem deg først for om boken skal være hardcover eller softcover - eller vil du utgi den i begge versjoner? Skal den også utgis som e-bok? Hvilket format skal den trykte tittelen ha?

Men layouten er mer enn det: I tillegg til hvilken innbindning boken skal ha, velger du også type innbinding og format. Du har også frie hender når det gjelder laminering – skal omslaget være matt eller blankt? Sist, men ikke minst, bestemmer du papirtypen. Både formatet og papirtypen bør avpasses etter bokens sjanger: For sakprosabøker bør du for eksempel velge hvitt papir og et format med større sideforhold, slik at også tabeller og fargeillustrasjoner kommer til sin rett. Til skjønnlitteratur bør du derimot velge kremhvitt papir og et format med smalere sideforhold - begge deler øker lesekomforten ved lengre tekster.

Layouten betydning for bokens utsalgspris, ettersom trykkekostnadene avhenger av antall sider, fargesider, innbinding og papirtype.


Innbinding

  • Foto av softcover
    SoftcoverDen klassiske pocketboken: hendig, fleksibel og robust. Omslaget er laget av 250 g kartong og man kan velge mellom matt, glanset eller strukturpreget laminering.
  • Foto av en hardcover bok
    Hardcover, rett ryggDe spesielt elegante innbundne bøkene er tilgjengelig med rett eller rund rygg og med eller uten smussomslag.
  • Foto av en innbundet bok
    Hardcover, rund ryggDe spesielt elegante innbundne bøkene fås med rett eller avrundet rygg og med eller uten smussomslag.
  • Foto av en hardcover bok
    Hardcover med smussomslagDe spesielt eksklusive hardcover bøkene er tilgjengelig med rett eller rund rygg og med eller uten smussomslag.
  • Foto av en Booklet
    BookletEt stiftet hefte på 4 til 48 sider. Omslaget er laget av 200 g papir og har solide klemmer.
  • Foto av en spiralbok
    Wire-OSpiralboken er spesielt praktisk f.eks. for kokebøker og vitenskapelige titler. Omslaget er laget av 250 g kartong, velg mellom matt, glanset eller strukturpreget laminering, kommer med hvit spiral, og opptil 400 sider er mulig.

Bokbinding

  • Foto av en pocketbok med limbinding
    Softcover med limbindingRobust limbinding brukes til alle softcovers og til hardcovers som du ikke velger trådbinding for.
  • Foto av hardcover med limbinding
    Hardcover med limbindingRobust limbinding brukes til alle softcovers og til hardcovers som du ikke velger trådbinding for.
  • Foto av en hardcover med trådinnbinding
    Hardcover med trådbindingHardcovere kan ikke bare limes, men også etter ønske bindes med en stabil trådbinding av høy kvalitet.
  • Foto av en Booklet med ryggstifting
    Booklet med ryggstiftingAlle booklets er festet med to robuste metallstifter.
  • Foto av spiralbinding
    Wire-OSpiralbinding er spesielt egnet for kokebøker og vitenskapelige publikasjoner, da bøkene forblir åpne på de oppslåtte sidene.

Laminering

  • Foto av matt laminering
    Matt lamineringDen matte lamineringen er ikke reflekterende og velges ofte for skjønnlitterære publikasjoner.
  • Foto av glanset laminering
    Glanset lamineringDen glansede lamineringen har en klar refleksjon og benyttes oftest for sakprosabøker.
  • Foto av strukturpreget laminering
    Strukturpreget lamineringDen strukturpregede lamineringen reflekterer og har et karakteristisk strukturert mønster.

Oversikt over BoD formater

Formater

Du kan velge mellom ti forskjellige formater. Formatet bestemmer bokens størrelse og burde matche tittelens emne og omfang.


Papirtyper

Du kan velge mellom fire typer papir for din bok.

  • Kremhvit, 90g: Denne papirtypen er det klassiske papiret for romaner, lyrikk osv.
  • Hvit, 90g: Dette papiret er spesielt godt egnet for fagbøker.
  • Matt, hvit, 120g: Dette matte papiret viser frem bilder og grafikk i kombinasjon med tekst spesielt godt.
  • Høyglans, hvit, 200 g: Dette glansede papiret er det ideelle valget når det gjelder presentasjon av bilder.

Fotografi av lesebånd i hardcover

Lesebånd

Hardcover med rund rygg og smussomslag er også utstyrt med et bånd med tilsvarende farge som på efalinpapiret (bokbindet). Laminerte hardcover med rund rygg uten smussomslag har alltid et hvitt bånd. Innbundne bøker med rett rygg har ikke merkebånd.

Foto av en åpen bok med kapitélbånd

Kapitélbånd

Hardcover er utstyrt med et svarthvitt kapitélbånd som lukker gapet mellom bokblokken og bokryggen.

Foto av bøker med Efalin-papir

Efalinpapir

Efalinpapir benyttes når du ønsker hardcover med smussomslag. Bokblokken lamineres da med efalinpapir som er tilgjengelig i fem farger, hvorpå skriften trykkes i svart. Smussomslaget tar på seg de estetiske og beskrivende oppgavene som normal laminering ellers ville gjort.


Preliminærsider

En annet viktig aspekt ved utformingen av en bok er- preliminærsider. Uten disse er boken din ikke komplett og ser i beste fall lite profesjonell ut. Preliminærsider består av smusstittelside, blank side (bakside av smusstittelside), tittelblad og kolofonside. Selv om preliminærsidersidene er inkludert i pagineringen, skrives ikke sidetallene ut der. Du bør vite følgende når du setter opp preliminærsidene:

Smusstittelsiden er den aller første siden du ser når du åpner boken, baksiden av smusstittelsiden er vanligvis blank. Tittelbladet følger på neste side, og du plasserer kolofonen på baksiden av tittelbladet. Her skriver du navnet ditt, navnet på forlaget eller redaktøren, trykkestedet og ISBN-nummeret.

Preliminærsidene er vanligvis de første fire sidene (etter forsatsbladet) i boka. Vi anbefaler å sette opp disse sidene slik:

  • Smusstittelside
  • Baksiden av smusstittelsiden (vanligvis en blank side)
  • Tittelside
  • Kolofonside

Vær oppmerksom på at disse sidene ikke er nummererte.


Bilde av et eksempel på en kolofonside

Kolofon

Hver bok som publiseres og dermed selges må ha en kolofon, dvs. tekniske opplysninger og juridisk informasjon knyttet til boken. Her vil vi vise deg hvordan kolofonsiden bør sammensettes og hvilken informasjon som er obligatorisk. Du finner flere verdifulle tips i blogginlägget vår om kolofon.


FSC®-logo

Vennligst la det være plass i det øverste området av bokens fjerde side, da FSC®-logoen trykkes der automatisk av BoD. Dette gjelder også hvis du ikke setter inn kolofonen på side 4.


Tekst- og datautvinning

For å beskytte opphavsrettighetene dine mot risikoen for tekst- og datautvinning i forbindelse med utviklingen av chatbots med kunstig intelligens, anbefaler vi at du inkluderer følgende avsnitt i kolofonen din: «Automatisert analyse av verket for å innhente informasjon, særlig om mønstre, trender og sammenhenger ("tekst- og datautvinning"), er forbudt».


Copyright (opphavsrett)

Denne opplysningen skal bestå av utgivelsesår og opphavsrettsinnehaver (deg, utgiver, forlag e.l.), dvs. for eksempel: © 20XX Ola Nordmann


Opplysning om trykk og forlag

For titler med ISBN-nummer fra BoD, lyder denne angivelsen som følger:

Forlag: BoD • Books on Demand GmbH, Oslo, Norge

Trykk: Libri Plureos GmbH, Hamburg, Tyskland

For titler med eget ISBN er tillegget "og forlag" utelatt.


ISBN

I tilfeller hvor titler skal publiseres, vil et unikt identifikasjonsnummer tildeles under opprettelsen av boken i myBoD:

ISBN: 978-82-XXX-XXXX-X


Opprettelse av en trykkfil

Ved opprettelse av en trykkeklar manuskriptfil, er det et par ting man bør ta hensyn til for å oppnå best mulig resultat.

Word-maler

Du kan gjerne benytte deg av våre maler for Microsoft Word (.zip nedlasting) til å formatere boken din. Det er en mal tilgjengelig for hvert av BoDs ti standardformater.

Sideoppsett

Begynn med å fortelle ditt tekstbehandlings- eller layoutprogram hvordan du ønsker at boksidene skal utformes. Still inn programmet slik at bredden på indre og ytre marg veksler i samsvar med partallsider og oddetallsider. I Microsoft Word kan du for eksempel velge "motstående" sider under "marger" i menyen for oppsett, for så å tilpasse formatet etter ønske. Unngå alle innstillinger som plasserer to sider på ett ark (blad). Hver side i ditt manuskript må legges til hvert sitt ark for at boken skal kunne trykkes.

Blanke sider

Når du er klar for å sende inn ditt manuskript, sørg for at du setter inn blanke sider der du ønsker det. Vi anbefaler i det minste å la første og siste side forbli tomme.

Sidetall

Når du setter opp sidetallene, må du sørge for at venstre side får partall og høyre side får oddetall. Dersom du ønsker at sidetallene skal plasseres i yttermargen av alle sider i boken, må sidetallene plasseres til venstre på venstresidene (med partall) og motsatt. I Microsoft Word kan dette f.eks. gjøres ved å kryss av på "Ulike odde- og partallssider" etter valg av sidetall under menyen "Sett inn", for så å tilpasse.


Utforming av bokblokken

De viktigste trinnene for vellykket boksetting er

  • Bestem format: Bestem deg for et størrelsesformat og juster sidestørrelsen i dokumentet deretter.
  • Sette opp sider: Sidemarger, skrifttype og skriftstørrelse samt linjeavstand må bestemmes, og du må også sette inn grafikk eller tabeller i teksten.
  • Sette opp tittelen: Du setter bokens tittel på et tittelblad og lager kolofonen.
  • Tilpass layouten: Profesjonelle layoutprogrammer sørger for registernøyaktighet, det vil si at linjene ligger nøyaktig oppå hverandre slik at teksten ikke skinner gjennom til motsatt side, side- og avsnittsbrytninger defineres og sidetall settes inn.
  • Finpusse typografien: Mikrotypografiske justeringer (f.eks. korrekte bindestreker og standardiserte anførselstegn, gammeldagse tall, ligaturer, spesialtegn osv.) og optisk kerning generelt gir teksten din den siste finishen.

Fontdesign er et viktig aspekt ved utformingen av bokblokker. Valget av skrifttype, også kalt font, er et viktig element fordi det har stor betydning for lesbarheten og dermed leseopplevelsen. Skrifter av høy kvalitet inneholder alle nødvendige glyfer (dvs. alle tegn, inkludert spesialtegn) og passende dekorative elementer, og er teknisk utformet (f.eks. når det gjelder kerning) på en slik måte at det skapes ideell paginering og tekstflyt. Et vellykket skriftdesign bør distrahere så lite som mulig. Serif-fonter på kremfarget papir egner seg spesielt godt til lengre romantekster. De sørger for at man ikke blir så fort sliten i øynene mens man leser.

I det store og hele dreier boksetting seg derfor om disse to områdene:

  • Estetikk: Oppmerksomheten tiltrekkes ved hjelp av estetikk, f.eks. ved bruk av en iøynefallende skrifttype eller farge. Men her bør du ikke overdrive!
  • Håndverk: Den tekniske kvaliteten og gjennomføringen av designet er et viktig grunnlag for et profesjonelt resultat og skaper tillit hos leserne.

Vi støtter deg

Vi tilbyr følgende verktøy for omslaget:

  • Standard omslagsdesign: Er du på utkikk etter et vakkert omslag, men vil spare kostnader og likevel ha et stort utvalg? Med vår easyCOVER online editor kan du velge mellom ulike farge- og eksempelmaler som du kan tilpasse med din egen tekst eller bilder.
  • Cover Design Plus: Hvis det er viktig for deg at omslaget utelukkende brukes til boken din, kan du velge ditt eget omslag blant en rekke maler av høy kvalitet. Vi tilbyr flotte omslag til boken din, som du også finner i myBoD.
  • Omslagsberegning: Bestem de riktige filmålene for ditt eget omslagsdesign.

Vi hjelper deg også med bokblokken:

  • Word-maler: Last ned et sett med ferdige layouter under Nedlastinger.

Bilder og grafikk

Ikke alle historier blir utelukkende fortalt med ord. Ofte er det bilder, grafikk og farger som gjør at verkets innhold kommer til sin rett. Vi har satt sammen de viktigste reglene og tipsene for håndtering av grafiske fremstillinger og farger.

BoD-logo på bokomslag

Vennligst ikke legg til BoD-logoen på omslag som du selv har designet eller bestilt. Vi bruker kun logoen for omslag laget av BoD (f.eks. omslag som er opprettet fra maler i easyCover).

Bilder og grafikk

Bilder og grafisk materiale er ikke noe problem ved digitaltrykk dersom materialet er av tilstrekkelig kvalitet. Farge- og gråtonebilder bør ha en oppløsning på minst 300 dpi. Strektegninger som ikke inneholder grå verdier og graderinger, krever en oppløsning på 1200 dpi. Skannede papiroriginaler (av trykte eller gamle bøker) oppnår gode resultater ved strektegninger slik som kobberplategraveringer.

Fargemodell: RGB og CMYK

Digitale bilder genereres ofte ved hjelp av en skanner eller et digitalt kamera og er derfor opprinnelig i RGB-fargemodus. Vi anbefaler at du lar bildene dine være RGB-fargemodus og ikke konverterer dem til CMYK. Rett før trykking konverterer vi ditt manuskript til CMYK-fargemodus i henhold til de respektive maskinspesifikasjonene, og sørger dermed for en enhetsspesifikk konvertering av dine data. Dersom dine bilder allerede er i CMYK-fargemodus, må du IKKE konvertere dem tilbake til RGB-fargemodus. I stedet bør du sørge for at dine CMYK-bilder er profilerte.

Standardtrykk og premiumtrykk

Dersom din bok inneholder fargesider, kan du velge mellom standardtrykk (Ink på rull) og premiumtrykk (Toner på enkeltark). Standardtrykk anbefales til bøker som du vil ha produsert billig, uansett om det finnes fargesider eller ikke. Premiumtrykk benytter du alltid for Wire-O, Booklet samt ved valg av matt 120 g eller høyglans 200 g papir, eller dersom du har et høyt antall fargesider med spesielt lyse farger. Du tar denne avgjørelsen underveis i ditt bokprosjekt i myBoD.

Gråtoner

Dersom du ønsker en grå bildebakgrunn, vennligst velg en gråtone med minst 20 % svart (ikke lysere). Når du oppretter ditt trykkeklare manuskript, anbefaler vi deg å unngå gråtoner om mulig: Gråtoner blir allerede rasterisert ved trykking og forårsaker derfor tap av kvalitet ved skanning. Også for diagrammer og lignende grafikker anbefaler vi gråtoner på minst 20 %, for en tilstrekkelig adskillelse mellom de enkelte feltene.

Beskjæring

Dersom du ønsker bilder eller grafikker helt ut til kanten av en side, bør disse plasseres på beskjæringskanten. Beskjæringen utgjør en tillegsmargin på 5 mm som kuttes vekk etter trykking, og med det sikrer at bilder og grafikk vises uten hvite kanter. En side med formatet 12 x 19 cm vil ha dimensjonene 13 x 20 cm med beskjæringskant. Vennligst ikke sett inn beskjæringsmerker i din trykkeklare fil.


PDF: Grafikk og fargehåndtering


De 3 vanligste spørsmålene om bokutforming

Hvilke elementer bør man ta hensyn til når man utformer en bok?

Bokomslag, tittel- og forfatterlayout, skrifttyper, kapitteloverskrifter, sidelayout, sidetall og eventuelt illustrasjoner eller grafikk er viktige elementer i bokdesignet.

Hvilken skrifttype egner seg best til å utforme en bok?

Serif-fonter som Times New Roman eller Garamond egner seg godt til lengre tekstpassasjer, mens sans serif-fonter som Arial eller Helvetica kan brukes til overskrifter. Valg av skrifttype bør tilpasses bokens lesbarhet og stil.

Hvordan kan jeg gjøre bokens layout tiltalende?

Vær oppmerksom på tekstavstand, linjelengde og -høyde, bruk balanserte marger, skap et tydelig hierarki med ulike skriftstørrelser og -stiler, legg til avsnitt, kapitteloverskrifter og seksjonsinndelinger og tilpass layouten til bokens sjanger og stil.

BoD på InstagramPåmelding til BoDs nyhetsbrevBoD på YouTubeBoD på Facebook