Gi ut en bok om lokalhistorie

  • 10 trinn til din bok om lokalhistorie
  • Publiser din lokale krønike fra 1199 kr
  • Over 70.000 forfattere stoler allerede på BoD
Foto av en notatbok på et skrivebord

Hvorfor skrive en bok om lokalhistorie?

Det finnes mange gode grunner til å skrive og utgi en bok om lokalhistorie. Kanskje brenner du for å skrive ned fortiden til hjemstedet ditt, kanskje ønsker du å uttrykke din kjærlighet til stedet du har valgt i ord. Uansett er du med på å bevare kulturarven i regionen ved å bringe en bok om lokalhistorie ut i verden.

Hva en god bok om lokalhistorie faktisk kan gjøre:

  • Den bringer sammen stedets eller regionens helt unike tradisjoner og kulturelle praksiser som ellers kunne gått tapt.
  • Den vekker lenge glemte historier og minner til live igjen. Uten boken din ville de kanskje aldri blitt fortalt igjen.
  • Den bidrar til å opprettholde stedets identitet. Hvis boken din dokumenterer skikker og kulturelt viktige historier, kan alt dette leve videre - også i generasjoner fremover.

En bok om lokalhistorie kan også styrke fellesskapsfølelsen i regionen. Spesielt i moderne tid, når folk er koblet til hele verden via sosiale medier, går det lokale samholdet ofte tapt. Hvis boken din minner folk om lokale tradisjoner, deres egen historie og samholdet mellom innbyggerne, skaper det en følelse av samhørighet.

Og en lokalhistorisk bok er selvfølgelig en kunnskapsformidler: Hvis den er godt utført (se de 10 trinnene til boken din), kan den bli en verdifull informasjonskilde for skoler, andre utdanningsinstitusjoner eller folk som er interessert i lokalhistorie. Gjennom boken din kan de fordype seg i byens og regionens historie og på den måten oppleve og forstå områdets historie og utvikling.

 

Hvordan kan en lokalhistorisk bok bygges opp?

Spør du deg selv hvordan en lokalhistorisk bok kan planlegges og struktureres? Før du begynner å forske på boken din, bør du avgrense temaet og bestemme deg for hvor fokuset skal ligge. Skal det være en bygdekrønike eller en bykrønike? Du kan selvfølgelig også fokusere på et enkelt nabolag eller hele regionen - hvis de ulike tettstedene er for små eller har en felles historie. Det er viktig å ha en klar idé om hvilket område du vil at boken skal dekke, slik at du ikke setter deg fast senere.

Det er selvfølgelig også mulig å fokusere på en familiekrønike (for eksempel hvis det er en familie som har formet et sted i generasjoner). Denne typen bøker har noen spesielle kjennetegn som vi skal komme tilbake til senere.

10 trinn til din lokalhistoriske bok

  1. Fordyp deg i temaet: En god kronikk begynner med grundig research. Ta deg tid til å fordype deg i historien med alle dens detaljer. Selv om du ikke ender opp med å ta med hver eneste marginalnotis, er det lurt å begynne med å samle inn så mye materiale som mulig. Særlig personlige anekdoter, som kanskje ikke virker så relevante ved første øyekast, vil tross alt gjøre arbeidet ditt personlig og underholdende senere. Gode steder å starte researchen er biblioteker, lokalarkiver, lokale foreninger eller lokale innbyggere som har mye å fortelle.

  2. Velg tema: Når du har skaffet deg oversikt, kan du bestemme deg for hvilke temaer den lokalhistoriske boken din skal handle om. Vil du belyse byens grunnleggelse, eller vil du heller skildre lokale skikker? Vil du skildre viktige personligheter eller gå inn på arkitektoniske særtrekk? Bestem deg for hva du vil ha med i boken din - og hvor du vil sette grensen for innholdet.

  3. Lag en struktur: Nå er det på tide å lage en første innholdsfortegnelse. Denne vil gi ideen din en konkret form og gi deg et grunnlag for å jobbe deg gjennom de enkelte aspektene og skrive de tilhørende tekstene. Bestem deg for om du vil gå kronologisk til verks når du organiserer den lokalhistoriske boken, eller om du vil ordne innholdet etter tema.

  4. Gjennomfør intervjuer: Med utgangspunkt i researchen i trinn 1 kan du finne interessante personer som du kan intervjue til den lokalhistoriske boken din. Ved å la folk komme til orde i boken blir arbeidet mer levende og autentisk. Få tillatelse til å publisere intervjuet (og gjerne et bilde av personen).

  5. Skaff bilder: En lokalhistorisk bok lever (også) av visuelle inntrykk. Det er derfor viktig at du skaffer deg visuelt materiale. Det kan være bilder fra fortiden - eldre innbyggere kan sikkert hjelpe til. Kanskje kan du også finne gamle lokale kart eller for lengst glemte illustrasjoner. Legg ned litt arbeid i letingen, det vil være verdt det.

  6. Skriveprosessen: Du har samlet inn nok materiale til din lokalhistoriske bok, nå er det på tide å begynne å skrive. Her må du utvikle en god struktur og sørge for at de enkelte kapitlene bygger på hverandre og at du unngår å duplisere innhold. En konsekvent og tiltalende språklig stil er også avgjørende.

  7. Kildesjekk: Før du sender manuskriptet til de første leserne eller til redaktøren, bør du sette av tid til en kildesjekk. Spesielt i en kronikk er det viktig at fakta er korrekte. Sjekk derfor nøye alle datoer og sørg for at alle navn er stavet riktig. Du kan også leie inn hjelp til dette, som kan bidra med et objektivt blikk.

  8. Invester i korrekturlesing og redigering: Når du er sikker på at alt er korrekt når det gjelder innhold, er lokalhistorieboken klar for korrekturlesing og redigering. Dette sikrer høy kvalitet og sørger for at du får et virkelig profesjonelt verk ut på markedet.

  9. Publiser boken din: Tiden er inne: Boken din er publisert. Du kan velge hvilket publiseringsalternativ du ønsker i produktoversikten vår. Vi går nærmere inn på de ulike alternativene i neste avsnitt.

  10. Markedsfør boken din: Boken din er publisert, nå må den bli lest. Bruk alle distribusjonskanaler du kan tenke deg for å markedsføre boken din. Spesielt for en bok om lokalhistorie er det lurt å kontakte lokale medier og henvende seg personlig til alle lokale salgssteder.
    Men sosiale medier kan også være en god markedsføringskanal.

Begynn nå


Hvordan gir du ut en bok om lokalhistorie?

Hvis du bestemmer deg for å utgi med BoD, er prosessen veldig enkel: Du velger riktig produkt og de tjenestene du ønsker - vi tar oss av resten. Disse tre trinnene tar deg til den ferdige boken i hånden:

1. Design din lokale krønike:

  • Velg omslagstype og format
  • Design et tiltalende bokomslag
  • Velg papirtype
  • Utform tittelsiden (omslagstittel, frontispice, tittelblad, kolofonside)
  • Utforming av bokblokken
  • Integrere bilder og grafikk

2. Publisere lokalkronikken

  • Opprett og kontroller trykkfilen din
  • Bestem bokpris og honorar for boken din
  • Vi lister boken din i alle bokhandlere og nettbokhandlere

3. Markedsfør din lokale kronikk

  • Sett deg mål for markedsføringen
  • Utarbeide en plan basert på markedsføringsmålene (se over for alternativer)
  • Sjekk om det er aktuelt å markedsføre boken din ved hjelp av leverandører av markedsføringstjenester

Start nå

Familiekrønike: Hvor er spesialfunksjonene?

Kanskje du også har lyst til å skrive en bok om en (eller din) familie. Det kan også være verdifullt og ta vare på verdifulle minner - og ofte er det også en måte å virkelig forstå og bearbeide sin egen familiehistorie på.

Hvis du vil skrive en slektskrønike, kan du også bruke de ti trinnene som er nevnt ovenfor, som en veiledning og tilpasse dem deretter. Hvor mye materiale du kan få tak i, og hvor bredt utvalget av temaer er, avhenger av hvilken familie det er snakk om: Har de bodd på samme sted i generasjoner, kanskje påvirket hendelser der, finnes det en tradisjonell familiebedrift? I så fall vil fokuset være et annet enn i en ganske liten familie, der relasjonene sannsynligvis vil stå mer i sentrum.

Det samme gjelder for en slektskrønike som for en lokalhistorisk bok: Samle nok informasjon, snakk med folk, samle autentiske bilder og skriv fengende tekster - så får du en god bok som er vel verdt å lese.

FAQ

Ofte stilte spørsmål

BoD på InstagramPåmelding til BoDs nyhetsbrevBoD på YouTubeBoD på Facebook